DOAGA STRĂZII

atitudini, informaţii, opinii, pamflete, parodii, umor

MOTTO:... "Creatorii au coborât in plan secund, escrocii culturali ciugulesc cireaşa de pe tort"
(Fănuş Neagu - Jurnal ascuns)

• La Salzburg — oraşul lui Mozart, o capitală a muzicii austriece darşi europene, colegul nostru, poetul Sterian Vicol, redactorul-şef al revistei Porto-franco, a susţinut mai multe întâlniri /recitaluri poetice la care au participat numeroşi cetăţeni, membri ai Comunităţii românilor din oraş. Împreună cu d-na Daniela Gumann, cetăţean austriac de naţionalitate română, care a debutat editorial cu volumul de versuri „Florile cireşului tânăr", apărut la cunoscuta Editură Timpul din laşi, colegul nostru şi autoarea s-au întâlnit, între altele, cu tineri, copii şi părinţii acestora, în Biserica cu hramul Sf.Dumitru din Salzburg. Slujba şi întâlnirea spirituală au fost aureolate de părintele paroh Dumitru Viezuianu, fost coleg cu păstorul nostru gălăţean, părintele Casian şi cu DANIEL, Patriarhul României. Acolo, în faţa Altarului au fost audiate, între altele, poeziile „Cântecul oraşului Salzburg","Copilul, când plânge, nu plânge", publicate şi în numărul de faţă al revistei noastre.

• În perioada 14-17 iunie 2017, la Botoşani-adevărată capitală a poeziei româneşti, s-a desfăşurat Concursul Naţional de Poezie şi Interpretare Critică a operei Eminesciene „PORN! LUCEAFĂRUL...",ediţia a XXXVI-a. Au fost acordate de către un juriu competent (juriul a numărat ca şi în ceilalţi ani 21 de poeţi şi critici literari), un Premiu pentru „Carte de debut-debut editorial; Premiu pentru manuscris (nepublicat); Premii pentru grupaje de versuri oferite de reviste literare nominalizate deja, precum şi Premii pentru Interpretare critică a operei eminesciene. Ca şi în anii trecuţi, organizatorii Festivalului, şi în primul rând Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani cu sprijinul Consiliului Judeţului gazdă, s-a întrecut pe sine, manifestarea fiind astfel, cea mai complexă manifestare de gen ce are loc în România. VIVAT!

• Între 14-18 iunie a.c., Galaţiul a găzduit Festivalul „AXIS LIBRI", manifestare ajunsă la a IX-a ediţie. Aleea Domnească, cu deschidere către Dunăre, a reunit un complex Expoziţional cu cca. 50 de standuri mobile, căsuţe de lemn şi două caravane de carte, cuprinzând producţia de carte a peste 240 de edituri româneşti şi străine. Onoarea de a deschide Festivalul i-a revenit lui Cassian Maria Spiridon, preşedintele Filialei laşi a USR, directorul Editurilor „Timpul" şi „Convorbiri literare" din laşi. În premieră a fost lansată, între alte cărţi, şi volumul de debut „Florile cireşului tânăr"-apărut la „Timpul" de Daniela Gumann, româncă trăitoare în Salzburg (Austria). Festivalul, o adevărată sărbătoare a cărţii şi Târg, devenit deja tradiţional, a fost şi în acest an, o reuşită.

• Sub genericul „Convorbiri lirice la Dunăre", Brăila, a găzduit o întâlnire aşteptată cu poeţi tulceni, gălăţeni şi brăileni. Iniţiatoarea manifestării, poeta Violeta Craiu, a propus ca asemenea întâlniri să aibă loc periodic între creatori şi cititori, în oraşele dunărene. Aferim, deoarece atât în scrierile poeţilor cât şi a locuitorilor din oraşele dunărene, există, cum spunea regretatul scriitor Fănuş Neagu, „starea de legendă a Dunării". Cu alte cuvinte există un spirit dunărean în poezia şi proza scriitorilor care trăiesc şi scriu în această parte a ţării.

• La Târgul de Carte BOOKFEST, colega noastră, poeta Angela Baciu, şi Nora luga au susţinutdialoguri cu iubitorii de literatură şi au oferit autografe pe volumul „mai drăguţ decât dostoievski", volum semnat de cele două poete, carte apărută la Ed. Polirom. „Cartea e un spectacol la care se face haz de necaz, se râde mult, se plânge din amor, se-nvaţă expresii şi nume de bucate, de găteli şi snoave balcanice, venind dinspre porturile dunărene"... cum citim pe coperta a patra a volumului amintit.

• Şi trimestrul al doilea —al anului fără soţ 2017, a fost bogat în manifestări cultural¬scri itoriceşti,organizate de Societatea Scriitorilor „C. Negri", Reprezentanţa Galaţi — Tecuci a Filialei laşi a USR. Astfel, în cadrul „Zilelor culturale ale municipiului Bârlad, poeţii gălăţeni Coriolan Păunescu, Săndel Stamate şi Sterian Vicol au susţinut recitaluri poetice sub genericul „Poezia meleagurilor natale",la Centrul „Eminescu". Au fost lansate, cu acelaşi prilej, noi volume de poezie apărute recent, semnate de poeţii invitaţi dar şi de către scriitorii bârlădeni, Gruia Novac, Andrei Petruş ş.a.

• Cu diferite ocazii, am invitat pe colegii mei scriitori, pe alţi artişti, dar şi pe iubitorii de cultură şi artă, să ia atitudine atunci când e cazul, când se întâmplă mai ales, lucruri/probleme antisociale, antiumane, anticulturale care se pot vedea cu ochiul liber. În pagina „Doaga străzii" din numerele trecute ale revistei Porto-franco, cititorii au aflat multe nereguli în plan social, cultural şi etic petrecute în arealul gălăţean şi nu numai. În numărul de faţă, iată, o nouă atitudine civică: Brunul (din Galaţi-Brăila), Nic. Ba-cal-ba-şa şi-a dat iar în petec (era de aşteptat!). Când era preşedinte al Consiliului Jud. Galaţi, individul, dr. anestezist, prolifera cuvinte periferice unui limbaj decent, civilizat... După ce „s-a cocoţat" în Parlamentul României („ales” de gălăţenii induşi în eroare ca de atâtea ori) brunul nostru brun, a ieşit în decor cu: 1) injurii la adresa unor reported (Bă, voi aveţi deficienţă auditivă şi intelectuală, mârlanilor"); 2) folosirea unui limbaj vulgar/ suburban chiar de la tribuna Parlamentului; 3) la aceeaşi Tribună, individul N. B. a făcut şi o serie de gesturi obscene, fapt care a scandalizat nu numai opinia publică ci chiar şi pe colegii de partid. „Mă scuzaţi, zicea brunul, sunt bătrân". Şeful său de partid l-a sancţionat urgent cu suspendarea pe 6 luni din p.s.d. O fi de ajuns? Nu credem. Dr. anestezist trebuie să se interneze urgent, la o anume secţie medicală. La cei aproape 75 anişori, n. b. ar trebui să se retragă la pensie şi să lase loc de „bună ziua" atât colegilor săi, pacienţilor, dar şi votanţilor care au gafat votându-l... Dragi colegi, luaţi atitudine de câte ori e nevoie. Mai mult: luaţi atitudini colegiale împotriva „indiferenţei" unora dintre confraţii noştri!

• REMEMBER. S-au împlinit zilele acestea, 10 ani de la moartea lui Mircea Mihai, ing. tipograf profesionist, dar şi prozator important din falanga scriitorilor dunăreni. Cărţile sale între care „Dealul","lana"şi „Pădurea veresiei" (aceasta apărută postum) au fost şi sunt apreciate de prieteni şi nu numai. Prietenii nu l- au uitat şi nu-l vom uita niciodată!

• Alţi doi scriitori, truditori pe câmpia literelor româneşti, loan V. MAFTEI-BUHĂIEŞTI şi Nicolae I. STAICU-BUCIUMENI, colegi din Filiala laşi a USR şi ai Societăţii Scriitorilor „C. Negri", sunt omagiaţi astăzi, la împlinirea unui an de la plecarea lor la Domnul. Colegi de redacţie şi colaboratori permanenţi ai revistei Porto¬franco, cei doi scriitori amintiţi au fost onoraţi de-a lungul vieţii cu premii şi distincţii literare. Cărţile lor de poezie şi proză luminează bibliotecile şi imaginaţia numeroşilorcititori. Noi, foştii colegii, nu-i uităm!

• MEMENTO- ZILE DEDICATE PROTECŢIEI MEDIULUI: ZIUA internaţională a apei-27 Martie; 1Aprilie-ZIUA internaţională a păsărilor; 15 Aprilie-ZIUA Pădurii; 22 Aprilie-ZIUA Pământului; 5 iunie-ZIUA Mondială a Mediului; 1 lunie-ZIUA Mondială a Oceanelor; 16 Septembrie-ZIUA internaţională a Ozonului; 4 Octombrie- ZIUA internaţională a protecţiei animalelor; 6 Octombrie-ZIUA Mondială a Habitatului.Scriitorii, artiştii în general, precum şi cetăţenii educaţi de şcoală şi părinţi/bunici, iubim mediul înconjurător şi ne implicăm prin scrieri şi prin alte acţiuni etice şi sociale întru respectarea şi păstrarea acestor avuţii mondiale.