ONOR cu UMOR

Gheorghe Enăchescu
Un as al umorului

Născut la data de 25 iunie1925, la Galaţi, profesorul Gheorghe Enăchescu şi-a împletit armonios activitatea importantă şi îndelungată de la catedră cu pasiunea de a scrie.
Îndeosebi, satiră şi umor.
Este membru fondator (1977) al Cenaclului literar de umor „Verva” din Galaţi şi membru al Uniunii Epigramiştilor din România (UER).
Prezenţa la ”Verva” i-a adus mari satisfacţii, însă ea este legată şi de o întâmplare, pe care o vom evoca aici, evident, pentru cei care nu o cunosc. Către mijlocul anilor 80, revista ”Urzica”, prin redactorul ei, scriitorul lon Tipsie, a solicitat unor membri ai ”Vervei” epigrame şi alte producţii satirice legate de aspecte concrete din viaţa (uneori, destul de gri, dacă nu chiar neagră de-a binelea) a oraşului Galaţi. O solicitare firească a revistei, scriitorii cenaclului ”Verva” mai publicaseră în ”Urzica” satire, redactorul-şef Manole Auneanu, gălăţean, de altfel, acordându-le mereu spaţii generoase. Numai că de data aceasta ecoul textelor apărute în revistă – semnate, între alţii, din câte îmi aduc aminte, de Gheorghe Enăchescu şi Constantin Cristian – a fost oarecum neaşteptat. Epigramele şi cronicile rimate ale celor în cauză au fost citite la Radio ”Europa liberă”! A urmat o muştruluială serioasă la şefa culturii din acel timp şi îndemnuri de a-şi îndrepta atitudinea. Cu siguranţă, cel despre care scriem acum a continuat să fie critic şi de neîndreptat faţă de ceea ce vedea în jur. La fel s-a comportat şi mai... tânărul Constantin Cristian (care a împlinit în acest an doar... 80 de anil).
Gheorghe Enăchescu a colaborat şi colaborează cu diverse publicaţii de umor din ţară şi din R. Moldova: ”Urzica”, ”Perpetuum comic”, ”Epigrama”, ”Păcală”, ”Porto Franco”, ”Bobârnacul”,”Chipăruş” din Chişinău, ”Haz de necaz”, ”Viaţa iiberă” (”Buzunar”) etc. Este inclus în peste 20 de antologii colective de epigramă, în ”Antologia literaturii gălăţene contemporane”, volumul de ”Umor”, precum şi în ”Dicţionarul umoriştilor gălăţeni”, ambele editate de Centrul cultural ”Dunărea de jos” Galaţi, cu sprijinul direct, pentru partea de umor, al lui Vasile Plăcintă. De aici am preluat şi parte din informaţiile incluse în prezentarea de faţă. Proaspătul nonagenar deţine multe premii la concursurile naţionale de umor din ţară. Dintre apariţiile editoriale semnate de Gheorghe Enăchescu reţinem: „Stanţe cu Adam şi Madam” (1997), „ Gloanţe vesele” (2004), „Noutăţi cu Adam şi Eva” (2005).
Publicăm în continuare câteva texte ale îndrăgitului autor, texte apărute de-a lungul vremii în ”Buzunar”, nu înainte de a-i ura în numele umoriştilor, al tuturor scriitorilor şi gălăţenilor care îl cunosc:
La mulţi ani cu sănătate!
Dan Piăeşu

Epigrame

Rodaj
Cu maşina merg prin ţară,
Sunt căsătoriţi de-o lună,
Cum se vede, aşadară,
Fac rodajul împreună.

Pentru slăbit
Dacă vrei să mai slăbeşti,
Nu fac niciun comentariu,
Însă-ncearcă să trăieşti,
Dacă poţi, doar din salariu.

Descoperire
Cât este de scumpă viaţa
Nu poţi nimănui să-i zici,
Doar ajunge să vezi faţa
Celor cu salarii mici.

De-ale crizei
Criza a fost o surpriză
Şi-a ajuns la apogeu
Când a suflat ca o briză
Şi prin buzunarul meu.

Tărie
Românul, dacă-şi pune zelul,
E mult mai tare ca oţelul,
Dovada-i, ironia vieţii,
Că rezistăm la preţul pieţii.

Schimbări
Guvernanţii se mai schimbă
În frumoasa noastră ţară
Dar, deşi din post îi plimbă,
Viaţa-mi pare tot amară.