SERIALUL PORTO-FRANCO

Jurnal trãit (II)
Şcoala de Literatură şi Generaţia Labiş
de Ioana Zamfir Toma (cursantă a Şcolii)

În urma obţinerii unui premiu la un concurs de literatură iniţiat de revista “Tânărul scriitor” în 1952 a fost recomandat pentru a urma cursurile Şcolii de literatură şi critică literară “Mihai Eminescu”, seria 1952-1954. După absolvirea acestei şcoli, o dată cu repartiţia de redactor şef adjunct la revistele pentru copii şi tineret din cadrul editurii “Scânteia” a devenit şi reporter special la ziarul “Scânteia Tineretului”. Drumul lui Atanasie Toma s-a îndreptat către activitatea în presă, literatură (ca autor de romane poliţiste) şi cinematografie. Începând cu anul 1961 a fost critic de cinema al “Scânteii Tineretului”. Între 1962-1965 a fost şeful secţiei de film străin al revistei “Cinema”. În 1963 a devenit membru al Asociaţiei Cineaştilor (AClN). În 1968 a fost transferat în televiziune, ca redactor principal în Studioul de Film al Televiziunii Române. Din 1980 a fost producător delegat la Casa de Filme 4. Din bogata sa activitate amintim unele creaţii notabile în domeniul filmului:
1. DRUMUL SOARELUl – documentar TV, 38’. Scenariul şi regia Atanasie Toma. (1969)
2. DER WEG DER SONNE - variantă în culori, prestare de serviciu pentru Sender Freies Berlin (Berlinul de Vest), 36’. Scenariul şi co-regie: Hans Drechsel de la Sender Freies Berlin (SFB), Atanasie Toma de la Televiziunea Română (TVR). (1969)
3. TRANSSYLVANlEN – documentar color, prestare de serviciu pentru SFB, 18’. Scenariul: Toma Popescu. Regia: Hans Drechsel (SFB) şi Atanasie Toma (TVR) (1969)
4. FEST-ERNTE - documentar color, prestare de serviciu pentru SFB, 13’. Scenariul şi regia: Hans Drechsel (SFB) şi Atanasie Toma (TVR) (1969)
5. MA FEMME – film artistic de lung metraj realizat după nuvela cu acelaşi titlu de Cehov, prestare de serviciu pentru ORTF, Franţa. Regia: Jean L’Hotte (ORTF) şi Atanasie Toma (TVR). În distribuţie: Marie Dubois, Paul Crochet, Anda Caropol, Atanasie Toma, etc. (1970)
6. APA TRECE, OAMENii RĂMÂN – documentar TV, 24’. Scenariul şi regia Atanasie Toma şi Vlad Bâtcă (1970). Film distins in iunie 1970 la Festivalul lntemaţional al Filmului de la Praga cu Marele Premiu Praga de Aur şi Premiul Presei lntemaţionale.
7. ULTlMA JERTFĂ – documentar TV, 24’. Scenariul şi regia: Atanasie Toma şi Vlad Bâtcă.
8. ANOTlMPURlLE Şl DELTA – poem cinematografic TV pe muzică de Antonio Vivaldi, 24’. Scenariul şi regia: Atanasie Toma. (1970) Film distins în decembrie 1970 la Festivalul lnternaţional de la Riga (URSS) cu Premiul ii şi Trofeul Tridentul lui Neptun.
9. PĂMÂNTUL OAMENlLOR – poem cinematografic TV, 16’. Scenariul, sunetul şi regia: Atanasie Toma. (1971)
10. SOARELE ÎNTÂLNEŞTE ROMÂNlA – documentar TV, 60’. Scenariul şi regia: Atanasie Toma (1971)
11. EX-TERRA 71 – documentar artistic TV, 18’. Scenariul şi regia Atanasie Toma.
12. ORELE ENERGlEl – documentar TV, 20’. Scenariul şi regia: Atanasie Toma. (1972)
13. ÎNTÂLNlRE CU DAN lORDĂCHESCU – film artistic¬muzical, 60’. Scenariul şi regia: Atanasie Toma. (1974). Film reluat de nenumărate ori în emisiunea lui losif Sava “Serata muzicală TV”.
14. FROHE KLÄNGE lN RUMÄNlEN – serial muzical¬folcloric TV in 12 episoade, prestare de serviciu pentru Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF). Regizor al părţii române: Atanasie Toma, alături de Dieter Wendrich.
15. CULEGĂTORii DE SEMNE – documentar TV, 12’, după un text de Tudor Arghezi. Regia: Atanasie Toma. (1972)
16. Scenariul literar, împreună cu scriitorul Nicolae Mărgeanu, al filmului artistic de lung metraj AL TRElLEA SALT MORTAL. Premiera: iulie 1980.
Volume de beletristică:
1. DE VEGHE (1952), Editura Ministerului de lnteme
2. LA POSTUL DE LUPTĂ (1953), Editura Ministerului de lnteme
3. GARDA ÎN ALARMĂ (1959), colecţia “Pentru Patrie”
4. ÎN NUMELE LEGII (1970), Editura Politică
5. BALADĂ PENTRU AGENTUL R-001 (1974), colecţia “Pentru Patrie”
6. CAPCANA ERA BLONDĂ (1976), Editura Militară
7. ALERTĂ LA lNTERPOL (1980), Editura Junimea
8. LUMEA CA REPREZENTAŢlE (1982), adaptare literară a filmului “Al treilea salt mortal”, realizat cu Nicolae Mărgeanu
9. NU TOATE SPlOANELE SUNT BLONDE (1992), Editura Odeon.
După stingerea lui din viaţă, în noiembrie 2001, au rămas nepubiicate mai multe volume aflate în lucru: un roman intitulat “Speranţa culorii albe”, volumul de schiţe “Tigrul şi frumoasa Anda”, volumul de reportaje “Anul trecut la Mamaia”, alte două volume intitulate “Negru şi Roşu” şi “Deplasarea spre Roşu”, şi, de asemenea, o carte-jucărie de bricolaj pentru copii cu titlul “Ajutaţi-l pe Făt-Frumos”.
O viaţă dedicată scrisului şi filmului. Premii şi distincţii obtinute de-a lungul timpului, atăt în ţară cât şi peste hotare... Toate acestea vorbesc despre hărnicie, pasiune şi talent artistic... Atanasie Toma, un nume care face cinste generaţiei Nicolae Labiş...
ln finalul acestor însemnări câteva cuvinte şi despre viaţa şi activitatea loanei Zamfir Toma, semnatara acestor rânduri... După absolvirea Şcolii de Literatură, asemenea tuturor celorlalţi colegi, am fost îndrumată şi eu către un loc de muncă in presă. Aşa că, după o perioadă de doi ani ca reporter la revistele “Scânteia Pionierului” şi “lnstructorul de Pionieri”, am fost transferată la Radiodifuziunea Română, ca reporter la emisiunile pentru copii şi tineret. Un salt de la presa scrisă la cea vorbită. Aici am trecut prin mai multe etape de activitate şi noi experienţe, avansând pe postul de redactor, redactor principal şi, în final, realizator de emisiuni sociale şi de divertisment la radio. Între 1965 şi 1970 mi¬am completat studiile de învăţământ superior la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filologie, secţia Limba Română, (secundar Franceză) şi mi-am susţinut iicenţa. În toţi anii dăruiţi muncii la microfon am scris nenumărate scenarii radiofonice pentru copii şi dramatizări în versuri după diferite opere clasice, cum ar fi “Lebedele” după Hans Christian Andersen, “Prinţ şi cerşetor” după Mark Twain şi altele, unele dintre ele fiind preluate şi de Electrecord.
În cei peste 12 ani de activitate în redacţiile pentru copii am scris mult: teatru, versuri, texte de cântece pentru copii, reportaje, emisiuni de divertisment. În fiecare săptămână înregistram cu actori cunoscuţi şi copii talentaţi câte un nou episod cu personaje îndrăgite: Sârmuliţă şi prietenii lui, Hi-Hi, Ha-Ha, He-He şi Ho-Ho. Sârmuliţă şi năzdrăvanii lui prieteni aveau tot felul de aventuri: în oraş, la sat, pe fundul mării, printre sirene şi delfini, în lumea astrelor, şi aşa mai departe... 12 ani de “ joacă” şi creaţie spre bucuria micilor ascultători.
După aceşti 12 ani a urmat un nou salt în activitatea radiofonică: trecerea în domeniul emisiunilor sociale şi de divertisment, cum au fost “Radiomagazinul Femeilor” şi “De toate pentru toţi”. Anchete, interviuri, dezbateri pe teme sociale, multe deplasări în toate judeţele ţării... Însemnări de călătorie, reportaje cu microfonul printre oameni... “ O viaţă dăruită Radioului” – aşa cum se menţionează şi pe Diploma de Onoare primită cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înflinţarea Societăţii Române de Radio. O diplomă şi o medalie aniversară cu efigia lui Guglielmo Marconi, căruia îi datorăm existenţa radioului ca mijloc de comunicare... O recunoaştere a pasiunii şi dăruirii pentru această frumoasă profesiune, alături de oameni minunaţi, colegi şi colege de care îmi amintesc cu emoţie şi căldură sufletească.
Adăugând şi o susţinută colaborare cu Revista Radio, putem vorbi despre o viaţă frumoasă, plină de satisfacţii, la care mă gândesc mereu cu mulţumire şi cu nostalgia tinereţii. În toţi aceşti ani nu mi-am uitat însă prima dragoste: poezia. Am continuat să scriu şi poezie, reuşind să dau viaţă unui volum de versuri intitulat “Din teama de da, din spaima de nu”, în anul 2007. De asemenea, în 2012 am publicat un volum de povestiri cu titlul “Din dragoste pentru căţei”, dedicat tuturor celor care înţeleg prietenia dintre oameni şi credincioşii patrupezi. Un debut târziu, o surpriză plăcută pentru mulţi dintre vechii colegi şi totodată un imbold pentru viitoarele cărţi pe care le am în pregătire: “Fata Morgana”, un al doilea volum de versuri pentru iubitorii de poezie trecuţi de anii tinereţii, “Strop de ploaie”, un volum de versuri pentru copii, “Şotron”, pentru preşcolari şi altele...
De amintit o frumoasă colaborare literară cu revista „Acasă”, periodic cultural trimestrial din cadrul Fundaţiei Naţionale „Satul românesc”, Consiliul judeţean Alba, şi cu Revista „Hyperion” din Botoşani.
Putere să fie, căci pasiune există...